Camins paral·lels, per Xavier Mitjavila

La setmana passada ja anticipàvem el que finalment ha succeït. Ja tenim el Decret llei que regula els nous ERTOs. Publicat al BOE just el dia abans que acabés el termini, amb el temps just de llegir la lletra petita, interpretar el text, prendre decisions i comunicar-les als treballadors. Tot al darrer minut. Hem tingut tres llargs mesos per a fer les coses com caldria, però finalment ho fem tot al darrer minut. Sovint lleis i realitat transiten per camins paral.lels. I això em fa pensar en un parell de casos on aquests camins sembla que només es trobaran a l’infinit.

El primer d’ells és el cas d’Uber. Un servei posat a disposició dels consumidors que el van acollir amb molt d’éxit i va créixer a les principals ciutats amb molta rapidesa. Una appli guanyadora, uns drivers que sovint ho eren a temps parcial i complementaven els seus ingressos dedicant un temps a aquesta activitat i un consumidor satisfet pel servei i el preu. Un servei que va ser denunciat, que va tenir una vaga de taxistes en contra i que finalment ha desaparegut dels nostres carrers per una llei.

L’altre  cas és el de Glovo. El mateix èxit amb una appli i oferta excel.lents, i uns riders interessats a dedicar-hi unes hores al dia a canvi d’un sou i unes cobertures socials més o menys justos. Un servei també denunciat i que aquesta setmana el Tribunal Suprem pot haver sentenciat a mort declarant que els riders no són autònoms i que l’empresa els haurà d’integrar dins la seva estructura, en contra de l’opinió del Tribunal de Justícia de la UE.

Quan en altres indrets del món aquestes iniciatives estan funcionant sense traves legals i és evident que un dia, ens agradi o no, el món serà així, no seria millor anticipar-ho i fer lleis per a que tothom hi sortís guanyant? Fins quan posarem portes al camp?

Xavier Mitjavila va iniciar la seva carrera professional a Danone on va ser Director de Màrqueting a Portugal, Itàlia, França i Espanya. Després d’aquesta etapa va arribar a Danone Itàlia com a director general. Així, Mitjavila ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional en la companyia làctia abans d’entrar a JDE a l’abril de 2013.

Jacobs Douwe Egberts (JDE) és una multinacional alimentària, que es defineix com “la major companyia del món dedicada únicament al cafè” i compta amb marques molt populars a Espanya, com Café Marcilla, Saimaza o càpsules de cafè L’Or i infusions com Hornimans. A JDE ha estat general Manager a Espanya, Europa del Sud i després França.

Més informació a http://xaviermitjavila.com/

Col·laboració amb el Col·legi: Xavier Mitjavila  |  Mitja Vida