Canvi de paradigma: audiències, continguts i inversió

Barcelona, 24 de maig de 2022.  Avui el Col·legi del Màrqueting i la Comunicació de Catalunya hem celebrat una nova sessió de La Torradora, en aquesta ocasió sota el títol “Canvi de paradigma en màrqueting i comunicació: audiències, continguts i inversió”. L’objectiu de la sessió ha estat debatre i extreure reflexions i conclusions sobre els canvis que s’estan produint en el sector amb els moviments en matèria d’audiències, amb els nous formats i escenaris pels quals s’està apostant per la generació de continguts, i amb l’evolució dels criteris de repartiment de les inversions de les marques.

Per parlar-ne, hem comptat amb la participació de Cari Giné, directora general de Lavinia Next; Eduard Amiel, Managing Director de Dentsu International; Jordi Pi, coordinador de continguts de TV3; Jordi Urbea, CEO Ogilvy Barcelona; Josep Ma Tribó, SVP a Acuityads EMEA & LATAM; Marc Elena, Fundador i CEO d’Adsmurai; Marta Catasús, Media Strategy Manager a Brico Depot Iberia; Pablo de Porcioles, Deputy General Manager a Godó Strategies; Sonia Domenech, sòcia directora Corporatiu a Roman; en una sessió moderada per Daniel Condeminas, col·laborador de Comunicació 21.

 

El món digital permet mesurar-ho tot

En relació amb el sistema de mesura de les audiències tots han estat d’acord en afirmar que és el gran hàndicap del sector, ja que no hi ha un sistema unificat o estandarditzat, tot i que es continua intentant a través de concursos de mesuraments digitals organitzats pel propi sector. Tot i això, es posa de manifest que molts consumidors ja estan creant el seu propi contingut i monetitzant-lo, i aquest fet obre el debat sobre si continuar apostant pel sistema de mesura habitual. Finalment, es conclou que el mesurament per les marques és fonamental, i s’ha de seguir fent esforços per mesurar el màxim possible, aprofitant que l’entorn digital permet obtenir dades a través del mesurament.

 

De la irrupció a la selecció

En relació amb els continguts, en un moment de tant impacte en què les marques busquen la visibilitat, s’aposta pel branded content. En aquest sentit, s’ha destacat la necessitat de trobar l’equilibri entre la importància de crear aquest tipus de continguts i la urgència de la venda immediata. La resposta està en oferir uns plans que cobreixin tot l’espectre de la comunicació. El branded content no és un format, sinó una estratègia de comunicació, per aquest motiu és un element complementari, no substitutiu. Es considera fonamental aprofitar els avantatges del branded content per passar d’un model d’interrupció a un model de selecció, on l’usuari triï el contingut.

 

El Metavers tindrà una audiència massiva

El metavers, com a nou escenari comunicatiu ha entrat en el debat. En aquesta fase inicial algunes marques estan replicant continguts en el metavers quan en realitat haurien de provar altres coses. Es considera que de moment no té massa audiència i, per tant, no es poden demanar resultats a curt termini, però quan hagi passat un temps on s’hagi pogut experimentar, aquest escenari canviarà completament. Actualment, les marques no saben ben bé perquè han d’estar al Metavers, però comencen a ser-hi, per tant, tenim un repte apassionant per endavant perquè les audiències en aquests entorns acabaran sent massives.

 

Conclusió

Com a conclusió de la sessió podem afirmar que mesurar bé i de manera consensuada continua sent el gran repte que té el sector i que mentrestant, s’ha de continuar treballant per tenir la màxima informació a través del millor mesurament possible per poder prendre decisions.