No seria aquest el moment de l’ètica?, per Xavier Mitjavila

Han passat pocs dies des de la tornada a l’activitat. Pocs però intensos. I no us parlo de les fusions entre els grans bancs. Us parlo de l’altra economia. La que no surt als diaris però té un impacte molt important en el sistema.

En pocs dies observo el comportament d’una part, voldria pensar que minoritària, del teixit empresarial del país. Per a començar, empreses que retarden exageradament els pagaments als seus proveïdors, normalment més petits que ells. Tenen problemes de tresoreria? Negatiu. Van demanar els crèdits ICO. Però dilaten pagaments perquè “no se sap mai quan podrà arribar la segona onada del Covid19 i llavors si que els necessitarem aquests diners”.

Per a continuar, empreses que han començat a retirar els ERTOs. Necessiten tornar a la feina? Negatiu. La facturació ha baixat i no cal produir més. Però fan tornar a la seva gent perquè així “comencen els sis mesos que necessitem entre la finalització de l’ERTO i l’inici dels acomiadaments”.

I per acabar, la famosa caixa B. Empresaris que pagaven una part dels sous en “negre” des del mes de Març ho han deixat de fer. Han reduït l’horari als seus treballadors? Negatiu. Però la “situació està complicada”, diuen.

Doncs sí, la situació està molt complicada. Molt. Però aquests tres exemples són d’empreses que guanyaven diners i que en continuaran guanyant. Menys, però en guanyaran.

I llavors, si la “situació està complicada” no haurien de fer tot el possible per a que ho estigui menys? No haurien de pagar puntualment quan poden? No haurien de jugar el seu rol social i mantenir els llocs de treball una mica més, tot esperant que l’economia remunti en “V”? No haurien de continuar pagant als seus treballadors el sou de sempre i eliminar d’una vegada per totes la caixa B? No seria aquest el moment de l’ètica?

Xavier Mitjavila va iniciar la seva carrera professional a Danone on va ser Director de Màrqueting a Portugal, Itàlia, França i Espanya. Després d’aquesta etapa va arribar a Danone Itàlia com a director general. Així, Mitjavila ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional en la companyia làctia abans d’entrar a JDE a l’abril de 2013.

Jacobs Douwe Egberts (JDE) és una multinacional alimentària, que es defineix com “la major companyia del món dedicada únicament al cafè” i compta amb marques molt populars a Espanya, com Café Marcilla, Saimaza o càpsules de cafè L’Or i infusions com Hornimans. A JDE ha estat general Manager a Espanya, Europa del Sud i després França.

Més informació a http://xaviermitjavila.com/

Col·laboració amb el Col·legi: Xavier Mitjavila  |  Mitja Vida